foto's Klachtenkoor R'dam

woensdag 21 april 2010

Laura Emsley aan het werk voor LADUMA! in Zuid Afrika

Laura Emsley, één van de kunstenaars die participeren in het nieuwe SENSATIONAL MIX project LADUMA! is op dit moment aan het werk in Sterkfontein, Zuid Afrika op de plek waar Little Foot is gevonden.

Laura Emsley (Zuid Afrika, 1957) woont en werkt reeds meer dan twintig jaar in London. In haar werk spelen herinneringen aan haar jeugd in Zuid Afrika een rol, zowel de overweldigende natuur als de enorme armoede en discriminatie die aan de orde van de dag waren in dit land tijdens het Apartheidsregime, en momenteel nog steeds tot de huidige problematiek van het land behoren.

Voor LADUMA! zal Emsley de grotten van Sterkfontein verbinden aan de Afrikaanderwijk, migratie en voetbal. Zij doet dit middels een werk over de daar gevonden voet – Little Foot – die de evolutionaire link vormt tussen het op vier voeten en rechtop lopen. Vanaf het moment van rechtoplopen kwamen door de tijd immers migratie, diaspora en voetbal de geschiedenis van de mensheid ‘binnengewandeld’.

Emsley bracht in november 2009 een week door in de Afrikaanderwijk om onderzoek te verrichten voor haar project en om hier te filmen en foto’s te maken. Van februari tot april 2010 vervult Emsley een residency in Zuid-Afrika om de Afrikaanse kant van het werk te realiseren, om dit daarna aan de Rotterdamse kant te koppelen in een nieuwe installatie met videoprojecties voor LADUMA!

Samen met Laura Emsley wordt eveneens momenteel een videoprogramma met Zuid-Afrikaanse kunstenaars samengesteld en bekeken welke andere Zuid-Afrikaanse kunstenaars een bijdrage zouden kunnen leveren aan het project.
Daarnaast zullen er diverse Nederlandse kunstenaars participeren. Definitieve namen volgen spoedig.


Meer info: Laura Emsley's weblog

Hieronder een artikel over Laura Emsley in het magazine Wanted (een weekendbijlage van een nationaal dagblad)  Klik hier voor pdf van het artikel
Geen opmerkingen:

Een reactie posten