foto's Klachtenkoor R'dam

Pers: LADUMA!


LADUMA! Het dondert in de Afrikaanderwijk!

‘Laduma! (‘Het dondert’ in Zulu)’ roept men in Zuid-Afrika als er een goal valt in een voetbalwedstrijd. Voetbal is van oudsher verreweg de populairste sport voor de arme, zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Helaas is het nog maar de vraag in hoeverre het WK voetbal 2010 eigenlijk voor hen toegankelijk is. Bewoners zullen in ieder geval economisch gezien niet of nauwelijks van het evenement profiteren. De FIFA heeft onder andere een handelsverbod op de verkoop van souvenirs en voedsel opgelegd aan de lokale bevolking.

Voetbal kan, naast het bieden van plezier en ontspanning, bijdragen aan een gevoel van samenhorigheid en verzoening. Dit is van groot belang in een land als Zuid-Afrika, maar ook op veel kleinere schaal in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Deze in de 19e eeuw gebouwde wijk, die door de naamgeving van de straten verbonden is met Zuid-Afrikaanse geschiedenis, bevindt zich op Zuid, een gebied dat zo’n 130 verschillende nationaliteiten herbergt. Vanaf het begin heeft voetbal een belangrijke rol gespeeld in de wijk: de voorloper van het huidige Feijenoord speelde begin vorige eeuw enige jaren op het Afrikaanderplein.

LADUMA! presenteert een aantal kunstwerken die in het teken staan van migratie, identiteit en voetbal binnen de context van de geschiedenis en hedendaagse realiteit van Zuid-Afrika én de Afrikaanderwijk.

LADUMA! wordt gepresenteerd een aantal leegstaande winkelpanden op de Pretorialaan en de werkruimte van SENSATIONAL MIX, om te eindigen in de botanische tuin van het Afrikaanderpark en in ʻt Gemaal. Naast kunstwerken zullen knipsels getoond worden die inzicht geven in de praktijken van de organisatoren van het WK 2010, die tot aan de Zuid-Afrikaanse vlag toe patenteerden ten behoeve van het creëren van een monopoliepositie voor wat betreft de rechten en inkomsten van het toernooi.

Voor LADUMA! wordt grootdeels nieuw werk ontwikkeld door onder andere Laura Emsley (Zuid-Afrika, 1957), Musa Nxumalo (Zuid-Afrika, 1986) en (ex-)studenten van de Market Photo Workshop (onder voorbehoud) , Raymond Cuijpers (Nederland, 1973) en Aletta de Jong (Nederland, 1967). In samenwerking met Laura Emsley wordt een videoprogramma samengesteld met werken van Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Definitieve namen van participanten worden zo spoedig mogelijk via deze website doorgegeven.

Meer informatie: bureau@sensationalmix.nl, 010 7511162